Επενδύσεις εκατ. λιρών σε ακίνητα

Published on: "Philenews.com"

Την άντληση 104 εκατ. ευρώ από την εισαγωγή της στη βρετανική αγορά ΑΙΜ (Alternative Investment Market) του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εξασφάλισε η εταιρεία Dolphin Capital Investors, η οποία αποτελεί το πρώτο επενδυτικό σχήμα που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε επενδύσεις σε οργανωμένα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών στην Κύπρο και τη ΝΑ Ευρώπη.

Η εταιρεία -της οποίας ιδρυτές είναι δύο Κύπριοι επιχειρηματίες, ο Μίλτος Καμπουρίδης και ο Πιέρ Χαραλαμπίδης-, επενδύει σε υπό σχεδίαση ή ανέγερση, οικιστικά θέρετρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με στόχο την υψηλού βαθμού ανατίμηση σε μεσο-μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Η ανάπτυξη οικιστικών θερέτρων αφορά οργανωμένες μονάδες κατοικιών οι οποίες περιλαμβάνουν χώρους αναψυχής όπως γκολφ, πόλο, ξενοδοχεία, μαρίνα και σπα και που έχουν ως αγοραστικό κοινό άτομα που προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη και είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί είτε αναζητούν εξοχικές κατοικίες για παραθερισμό. Ήδη η Dolphin Capital Partners, ιδιωτική εταιρεία η οποία ανήκει στους δύο Κύπριους επιχειρηματίες και ανάδοχος εταιρεία της Dolphin Capital Investors, έχει συμφωνήσει τους όρους και είναι τώρα στη διαδικασία της ολοκλήρωσης διαφόρων επενδυτικών ευκαιριών σε Ελλάδα και Κύπρο, που έχουν εντοπισθεί τα τελευταία 2 χρόνια. Παράλληλα, στους στόχους της εταιρείας είναι η σύναψη συμφωνιών επίσης στην Τουρκία και Κροατία.

Η μετοχή της Dolphin Capital Investors άρχισε τη διαπραγμάτευσή της στο AIM στις 8 Δεκεμβρίου 2005. Η λίστα των μετόχων της Dolphin Capital Investors αποτελείται από μια σειρά διακεκριμένων θεσμικών επενδυτών όπως είναι οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Deutche Bank, UBS και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά την εισαγωγή της εταιρείας, τα συνολικά της κεφάλαια ανέρχονται πλέον στα 109 εκατομμύρια ευρώ και κατόπιν αυτής της εισροής κεφαλαίων, πιστεύεται ότι η DCI έχει γίνει ίσως η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον τομέα της οργανωμένης παραθεριστικής κατοικίας.

Σε δηλώσεις του στον “Φ” ο Μίλτος Καμπουρίδης, ανέφερε πως υπήρχε μια εξαιρετικά θετική ανισορροπία μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς στην αγορά παραθεριστικών κατοικιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μια περιοχή που είναι υπό ανάπτυξη ως ο φανερός εναλλακτικός προορισμός σε αντίθεση με την συνεχώς πιο ακριβή και υπερβολικά κτισμένη ακτογραμμή της Ισπανίας και Πορτογαλίας.Μεσοπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είπε, “είναι να επενδύσουμε στον τομέα της οργανωμένης παραθεριστικής κατοικίας το ποσό του ενός δισ. ευρώ”.

Από την πλευρά του ο Πιέρ Χαραλαμπίδης ανέφερε στον “Φ” πως αυτή τη στιγμή γίνονται επαφές για επενδύσεις σε οκτώ έως δέκα οικιστικά θέρετρα, εκ των οποίων τα τρία βρίσκονται στην Κύπρο”. Είπε επίσης πως προσβλέπει σε περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών της εταιρείας με τοπικούς επιχειρηματίες γης “με στόχο τη δημιουργία ενός μοναδικού χαρτοφυλακίου από αξιόλογα οικιστικά θέρετρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Source: "Philenews.com"