“Εκδικητής” στο City για… 109 εκατ. ευρώ

Published on: "Ο Κόσμος του Επενδυτή"

Όταν οι Τούρκοι έκαναν την απόβαση στην Κύπρο, ο Μίλτος Καμπουρίδης ήταν δεν ήταν δύο χρονών, αφού γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1972. Η Λευκωσία τότε ταραζόταν από τις αψιμαχίες και τις συγκρούσεις των οπαδών του Μακαρίου και του Γρίβα.

Ακολούθησε το πραξικόπημα και η εισβολή. Τα παιδικά του χρόνια σημαδεύτεηκαν από τις εικόνες της εθνικής τραγωδίας. Όμως εκείνος σπούδασε και, όπως ήταν φιλόδοξος, εξασφάλισε υποτροφία για το MIT (από όπου πήρε και τρία μεταπτυχιακά διπλώματα) και βάλθηκε να κατακτήσει την πρωτεύουσα της χώρας που επί δεκαετίες δυνάστευε την πατρίδα του.

Η κατάκτηση του City

Πριν από λίγες ημέρες, κατόρθωσε σε ηλικία 33 ετών να επιτύχει κάτι που ελάχιστοι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν καταφέρει μέχρι τώρα. Άντλησε ένα σημαντικό ποσό από το χρηματιστήριο του Λονδίνου το οποίο σκοπεύει να επενδύσει στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Κροατία και την Τουρκία. Ο νεαρός, άγνωστος στο ευρύ επενδυτικό κοινό της Ελλάδας, συγκέντρωσε την εμπιστοσύνη των Βρετανών και “σήκωσε” το ποσό των 109.540.000 ευρώ, όταν μια εβδομάδα πριν, ένας άλλος Έλληνας εφοπλιστής ματαίωσε την είσοδό του στο ίδιο χρηματιστήριο. Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη η μετοχή του έκανε πρεμιέρα και άρχισε να διαπραγματεύεται στο City.

Ο Μίλτος Καμπουρίδης έγινε γνωστός στους κύκλους της Αθήνας, όταν το Σάββατο 18 Ιουνίου του 2005 νυμφεύθηκε την πανέμορφη Μαρίνα, κόρη του Γιώργου Βερνίκου, στον Αρτέμωνα της Σίφνου. Όσοι παραβρέθηκαν στο τριήμερο γλέντι στο κατάλευκο νησί των Κυκλάδων κατάλαβαν ότι ο νεαρός Κύπριος είναι έξυπνο παιδί και αντράκι. Απέδειξε, πολύ γρήγορα, ότι είναι ικανός και αποφασισμένος για μεγάλα πράγματα. Δεν προέρχεται από επιχειρηματική οικογένεια. Ο πατέρας του, ο Ηλίας, είναι πολιτικός μηχανικός και η μάνα του, η Γεωργία, είναι νηπιαγωγός. Και οι δύο γονείς του εργάζονται για την κυπριακή κυβέρνηση, δηλαδή ανήκουν στην επετηρίδα των δημοσίων υπαλλήλων της Μεγαλονήσου. Η αδελφή του, Κάλια Καμπουρίδη, αρραβωνιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο με τον Κώστα Μπακογιάννη, γιο της Ντόρας και του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη, εγγονό του Κώστα Μητσοτάκη. Οι δύο οικογένειες, του Μητσοτάκη και του Βερνίκου βρέθηκαν και πάλι κοντά. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πατέρας του Γιώργου και του Νίκου Βερνίκου, Αλέξανδρος Βερνίκος, ήταν βουλευτής της Ένωσης Κέντρου και υπουργός του Γ. Παπανδρέου, στα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας ’60.

Η έφεση στα ακίνητα

Ο Μίλτος, μετά τις σπουδές του, το 1999, μπήκε δυναμικά στον επιχειρηματικό στίβο, αφού ίδρυσε την εταιρεία Soros Real Estate Partners, μια παγκόσμια εταιρεία επενδύσεων ακινήτων με διαχειριζόμενο κεφάλαιο άνω του 1 δισ. ευρώ και η οποία έχει πολύ επιτυχημένο ιστορικό στην ανάπτυξη οικιστικών θερέτρων στην Ισπανία. Στη διάρκεια της παρουσίας του στη Soros, αναδείχθηκε σε deal leader και ίδρυσε τη Mapeley Limited, η οποία είναι εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου από τον Ιούνιο του 2005. Πριν από τη Soros ο Μίλτος εργάστηκε για δύο χρόνια στη Goldman Sachs, στον κλάδο Real Estate Principal Investment, όπου και βραβεύθηκε με το Goldman Sachs Innovation Award, για τη συμμετοχή του στην επένδυση Trillioum.

Η εταιρεία Dolphin Capital Investors, του Μ. Καμπουρίδη, σχεδιάζει να επενδύσει το μεγάλο χρηματικό ποσό που άντλησε από το χρηματιστήριο του Λονδίνου κυρίως στο real estate, χωρίς να αποκλείεται η δραστηριότητά της στη ναυτιλία. Ήδη, η εταιρεία έχει υπογράψει τέσσερα προσύμφωνα στην Ελλάδα (στις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο), και δύο στην Κύπρο, για την υλοποίηση του project που προβλέπει επενδύσεις σε οργανωμένα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών. Η εταιρεία στη δημόσια εγγραφή που πραγματοποίησε στο Λονδίνο διέθεσε συνολικά 104 εκατ. μετοχές και στη λίστα των μετόχων της περιλαμβάνονται πλέον διακεκριμένοι θεσμικοί επενδυτές από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και η Εθνική Τράπεζα.

Η εταιρεία έχει έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και είναι ένας ανεξάρτητος όμιλος διαχείρισης επενδύσεων που ιδρύθηκε το 2004 από τον Μίλτο Καμπουρίδη και τον Πιέρ Χαραλαμπίδη, ελληνοκυπριακής καταγωγής. Ιδρύθηκε με αρχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με τη Fortress Investment Group, που θεωρείται ένας παγκόσμιος όμιλος με 15 δισ. δολ. υπό διαχείριση κεφάλαια. Ο Μ. Καμπουρίδης δηλώνει ευτυχής για την επιτυχία του και εμφανίζεται αποφασισμένος να επιχειρήσει το επόμενο μεγάλο βήμα. Η Dolphin -λέει- είναι τώρα σε μια εξαιρετική θέση για να προχωρήσει και να αξιοποιήσει μια ευρεία γκάμα επενδυτικών ευκαιριών, που έχει εντοπίσει στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων.

Source: "Ο Κόσμος του Επενδυτή"