Εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

Published on: "Business Κύπρου - Ελλάδας"

Το πρώτο επενδυτικό σχήμα που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε επενδύσεις σε οργανωμένα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών στην Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η δημόσια προσφορά

Η Dolphin Capital Investors Limited, το πρώτο επενδυτικό σχήμα που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε επενδύσεις σε οργανωμένα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανακοινώνει την ολοκλήρωση της εισαγωγής της στο AIM (Alternative Investment Market) του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και την έναρξη της διαπραγμάτευσης των κοινών μετοχών της στις 8πμ, 8 Δεκεμβρίου 2005.

Ο ανάδοχος της διάθεσης Panmure Gordon έχει διαθέσει 104 εκατομμύρια νέες κοινές μετοχές εκ μέρους της Εταιρίας, στις 68 πέννες ανά μετοχή, που αντιστοιχούν σε περίπου 70,7 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (104 εκατομμύρια ευρώ) προ εξόδων/προμηθειών. Υπήρξε υπερκάλυψη της διάθεσης.

Η νέα λίστα των μετόχων της Dolphin Capital Investors Ltd αποτελείται από μία σειρά διακεκριμένων θεσμικών επενδυτών όπως είναι οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Deutsche Bank, UBS και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα συνολικά κεφάλαια της DCI ανέρχονται τώρα στα 74,1 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (109 εκατομμύρια ευρώ).

Κατόπιν αυτής της εισροής κεφαλαίων, πιστεύεται ότι η Dolphin Capital Investors Ltd έχει γίνει ίσως η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον τομέα της οργανωμένης παραθεριστικής κατοικίας.

Η εταιρεία επενδύει σε υπό σχεδίαση/ανέγερση οικιστικά θέρετρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με στόχο την υψηλού βαθμού ανατίμηση σε μεσο-μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Η αποκλειστική διαχείριση των κεφαλαίων της Dolphin Capital Investors έχει ανατεθεί στην εταιρεία Dolphin Capital Partners, ένα ανεξάρτητο όμιλο διαχείρισης επενδύσεων, που ιδρύθηκε το 2004 από τους Μίλτο Καμπουρίδη και Πιέρ Χαραλαμπίδη.

Επενδυτική Στρατηγική

Η ανάπτυξη οικιστικών θερέτρων αφορά οργανωμένες μονάδες κατοικιών οι οποίες συμπεριλαμβάνουν χώρους αναψυχής (π.χ. γκολφ, πόλο, ξενοδοχεία, μαρίνα, σπα) και που έχουν ως αγοραστικό κοινό άτομα που προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη και είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί είτε αναζητούν εξοχικές κατοικίες για παραθερισμό.

Η Dolphin Capital Partners έχει συμφωνήσει τους όρους και είναι τώρα στην διαδικασία της ολοκλήρωσης διαφόρων επενδυτικών ευκαιριών σε Ελλάδα και Κύπρο, που έχουν εντοπισθεί τα τελευταία 2 χρόνια.

Ο Μίλτος Καμπουρίδης, διευθύνων σύμβουλος της Dolphin Capital Partners, δήλωσε: “Υπάρχει μια εξαιρετικά θετική ανισορροπία μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς στην αγορά παραθεριστικών κατοικιών στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, μια περιοχή που είναι υπό ανάπτυξη ως ο φανερός εναλλακτικός προορισμός σε αντίθεση με την συνεχώς πιο ακριβή και υπερβολικά κτισμένη ακτογραμμή της Ισπανίας και Πορτογαλλίας. Μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι να επενδύσουμε στον τομέα της οργανωμένης παραθεριστικής κατοικίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη το ποσό του ενός δισ. Ευρώ. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών μας με τοπικούς επιχειρηματίες γης με στόχο  τη δημιουργία ενός μοναδικού χαρτοφυλακίου από αξιόλογα οικιστικά θέρετρα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Ιστορικό

Η Dolphin Capital Investors ιδρύθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατομμυρίων το καλοκαίρι του 2005 από την Dolphin Capital Partners και μια διακεκριμένη ομάδα επενδυτών με κυριότερο μέλος την Fortress Investment Group, έναν παγκόσμιο ιδιωτικό όμιλο με περίπου $15 δισεκατομμύρια υπό διαχείριση κεφάλαια που επενδύει σε επιχειρήσεις με υψηλό ενεργητικό και έχει ένα ευρύ και πολύ επιτυχημένο ιστορικό στην αγορά ακινήτων.

Οι επαγγελματίες της Dolphin Capital Partners συνδυάζουν πολύ καλή γνώση της περιοχής με ένα ευρύ διεθνές δίκτυο συνεργατών και ικανότητες οι οποίες αναπτύχθηκαν από την εμπειρία τους σε μερικούς από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς του κόσμου, όπως Soros, Goldman Sachs, JPMorgan, και GE Capital. Ειδικεύονται στην διάθεση κεφαλαίων σε προσεκτικά επιλεγμένα έργα και συνεργάζονται με τοπικούς επιχειρηματίες γης σε συνδυασμό με εξειδικευμένους διεθνείς φορείς.

Η Panmure Gordon είναι ο ανάδοχος της διάθεσης και η Grant Thomton Corporate Finance ο σύμβουλος.

Source: "Business Κύπρου - Ελλάδας"