Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την Dolphin Capital

Published on: "Capital.gr"

Επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και τουριστικών κατοικιών έχει προγραμματίσει η Dolphin Capital Investors, σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Βοιωτία και Κέα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προχωρήσουν άμεσα τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας έχει δείξει το υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, καθώς η υπουργός έχει ενημερωθεί για τα επενδυτικά project που όταν ολοκληρωθούν θα προσφέρουν τουλάχιστον 3.000 νέες θέσεις εργασίας (απασχόληση στα ξενοδοχεία και τα γήπεδα γκολφ).

Μάλιστα σύντομα αναμένεται στελέχη του υπουργείου να έχουν νέο κύκλο συνομιλιών με τους εκπροσώπους της εταιρείας και τους επενδυτές.

Όπως ανέφερε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Μίλτος Καμπουρίδης, περιμένουμε πρόσκληση από το υπουργείο να παρουσιάσουμε τα επενδυτικά σχέδια και να επιλύσουμε τυχόν προβλήματα.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για εκείνον που θέλει να επενδύσει σε τουριστική κατοικία και γκολφ» ανέφερε ο κ. Καμπουρίδης, σημειώνοντας πως τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού, το κτηματολόγιο, οι κανόνες που αφορούν τις χρήσεις γης.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την αντιμετώπιση που είχε η εταιρεία από την κυβέρνηση του Παναμά, καθώς έχει αποκτήσει ένα νησί (15.000 στρεμμάτων, όσο δηλαδή είναι οι Σπέτσες) και δημιουργεί εκεί τουλάχιστον 1.100 κατοικίες και βίλες καθώς και 3 ξενοδοχεία, ενώ θα δημιουργήσει και σειρά υποδομών όπως είναι διεθνές αεροδρόμιο και μαρίνα. Οι αδειοδοτήσεις για τα έργα δόθηκαν με διαδικασίες εξπρές.

Η DCI έχει ίδια κεφάλαια 884 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία του πάγιου ενεργητικού της ξεπερνά σήμερα το 1,9 δισ ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία real estate στην αγορά Alternative Investment Market (AIM) του χρηματιστηρίου του Λονδίνου με βάση τα περιουσιακά της στοιχεία. Επενδύει σε μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και κεντρική Αμερική, και δημιουργεί υψηλού επιπέδου τουριστικά θέρετρα.

Σε Ελλάδα και Κύπρο το χαρτοφυλάκιο ακινήτων ξεπερνά τα 63.000 στρέμματα γης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το 2012 η πρώτη μονάδα στο Πόρτο Χέλι θα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει επισκέπτες. Συγκεκριμένα, στο Πόρτο Χέλι θα δημιουργηθούν 4 ξενοδοχεία, περισσότερες από 250 κατοικίες και γήπεδο γκολφ 18 οπών. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει επενδύσει 250 εκατ. ευρώ για αγορά γης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα έχει αγοράσει (εκτός από την έκταση 3.470 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι), έκταση 2.620 στρεμμάτων στη Σητεία, όπου επίσης θα δημιουργηθεί γήπεδο γκολφ, έκταση 650 στρεμμάτων στην Κέα (το έργο βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης), έκταση 3.090 στρεμμάτων στις Νηές της Μαγνησίας (το project καθυστερεί λόγω περιβαλλοντικών μελετών και διεκδικήσεων από το Δημόσιο), έκταση 1.720 στρεμμάτων στο Σκορπονέρι της Βοιωτίας (έργο που επίσης βρίσκεται στη διαδικασία αδειοδότησης) και έκταση 4.400 στρεμμάτων στην περιοχή Πλάκα στην ανατολική Κρήτη (κοινοπραξία με την οικογένεια Ιωάννου).

Σύμφωνα με το επενδυτικό της πλάνο πρόκειται να κατασκευάσει 19 ξενοδοχεία πολυτελείας (για τα 10 έχει πάρει ήδη άδειες και ένα είναι υπό κατασκευή), 8 γήπεδα γκολφ (2 λειτουργούν ήδη και για τα 5 έχουν δοθεί άδειες), 5 μαρίνες.

Η εταιρεία (που έχει εξαγοράσει και την εταιρεία real estate ARISTO Developers) ετοιμάζει στην Κύπρο (μεταξύ Πάφου και Λάρνακας) σε έκταση 10.000 στρεμμάτων, ένα ολόκληρο χωριό με ξενοδοχείο 5 αστέρων, περισσότερες από 3.000 κατοικίες (και οικόπεδα προς πώληση) καθώς και 2 γήπεδα γκολφ.

Επίσης στην Δομινικανή Δημοκρατία σε έκταση 9.500 στρεμμάτων κατασκευάζει ξενοδοχείο, βίλες και ανακαινίζει το παγκοσμίου φήμης Robert Trent Jones, Snr. Golf Course (γήπεδο γκολφ 18 οπών).

Source: "Capital.gr"