Θέλουμε να αλλάξουμε το χάρτη της Ελλάδας

Published on: "EleftherosTypos.gr"

Ο 34χρονος σήμερα Μίλτος Καμπουρίδης και ο 36χρονος Pierre Χαραλαμπίδης είχαν την τύχη να βρεθούν την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος. Αμέσως μετά τις σπουδές του στο ΜΙΤ της Βοστώνης

Προσελήφθη το 1999 από τον Τζορτζ Σώρος και έπεσε απευθείας στα βαθιά. Μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους ίδρυσε τη Soros Real Estate Partners. Πήραν από 200 εκατομμύρια δολάρια, “μάζεψαν” από την αγορά άλλα 800 εκατομμύρια και μέσα σε λίγα χρόνια πέτυχαν σούπερ αποδόσεις στην αγορά ακινήτων της Ιαπωνίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το 2003 συναντά τον Pierre που εκείνο τον καιρό έκανε καριέρα στην JPMorgan και μαζί πλέον διερευνούν την αγορά ακινήτων της Ανατολικής Μεσογείου. Εκεί κατάλαβαν τις δυνάμεις τους αλλά και το κενό που υπήρχε στην αγορά παραθεριστικών κατοικιών.

Την άνοιξη του 2004 ιδρύουν την Dolphin Capital Partners και το καλοκαίρι του 2005 την Dolphin Capital Investors, η οποία το Δεκέμβριο του ίδιου έτους παίρνει το δρόμο για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Τους εμπιστεύονται τα καλύτερα “ονόματα” του χρήματος: Merrill Lynch, Morgan Stanley, Goldman Sachs, UBS, Fortress είναι μερικά από τα “βαριά” ονόματα που αγοράζουν μετοχές των δύο τρομερών παιδιών του real estate.

“Ξεκινήσαμε με 5 εκατομμύρια ευρώ ίδια κεφάλαια και ζητήσαμε από την αγορά άλλα 100 τα οποία καλύψαμε μέσα σε λίγες ημέρες. Το ίδιο συνέβη και με την αύξηση κεφαλαίου που έγινε τον Οκτώβριο του 2006, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία υπερκαλύφθηκε αμέσως. Η μετοχή μας έχει μία από τις καλύτερες παρουσίες στην αγορά AIM του Λονδίνου με κέρδη 90% από την τιμή εισαγωγής” τονίζει ο κ. Καμπουρίδης που αναπτύσσει το επαγγελματικό του όραμα:

“Στόχος μας είναι να αλλάξουμε το χάρτη της Ελλάδας. Να βάλουμε τη χώρα στον πίνακα περιεχομένων των εκδόσεων με τα καλύτερα τουριστικά θέρετρα (resorts) του κόσμου, να αναβαθμίσουμε το προϊόν για τους επισκέπτες και η Ελλάδα να γίνει 12μηνος προορισμός για όλους”.

Πως όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος; Οι κ.κ. Καμπουρίδης και Χαραλαμπίδης προτάσσουν τις αρχές που ακολουθούν στην αγορά: “Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, ενισχύουμε την περιφέρεια, σεβόμαστε το περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητες του τοπίου”.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αυθαιρεσιών στα μεγάλα τουριστικά projects. Οι ίδιοι απορρίπτουν το ισπανικό μοντέλο των τσιμεντένιων θηρίων και της υπερκάλυψης στη δόμηση χωρίς πρότυπα ποιότητας.

“Αγοράζουμε μεγάλες εκτάσεις, άνω των 2.000 στρεμμάτων και χτίζουμε κάτω από το 10% της επιφάνειας. Οι εκτάσεις που τεμαχίζονται στα 4 στρέμματα και κάθε ιδιοκτήτης κάνει τα δικά του σχέδια με χαμηλά ποιοτικά στάνταρ υποβαθμίζουν το τοπίο και την αγορά. Η Dolphin στην ουσία δημιουργεί μεγάλα προστατευόμενα πάρκα που σέβονται το περιβάλλον”.

Στην Ελλάδα το πιο προχωρημένο project βρίσκεται στην Κοιλάδα της Ερμιόνης, ενώ επενδύσεις έχουν γίνει στη Μαγνησία, στην Εύβοια, στη Μήλο και τη Σητεία. Στο Πόρτο Χέλι θα γίνει γήπεδο γκολφ με προδιαγραφές “παγκοσμίου κυπέλλου” για το σπορ.  “Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 5 γήπεδα γκολφ όταν στην Ιβηρική Χερσόνησο λειτουργούν 350. Η χώρα μας χρειάζεται τουλάχιστον 50 γήπεδα. Είναι σπορ υψηλών εισοδηματικών τάξεων αλλά και ανθρώπων που μπορούν να επιλέξουν την Ελλάδα για τόπο συνταξιοδότησης”, επισημαίνουν, ενώ απαντούν στις ενστάσεις που διατυπώνονται για την υπερκατανάλωση νερού στη συντήρηση των γηπέδων: “Τα δικά μας projects συνοδεύονται από μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες ποτίζουν όχι μόνο το γήπεδο αλλά και τη γύρω περιοχή. Το γρασίδι είναι νέας τεχνολογίας που δεν απαιτεί επικίνδυνα λιπάσματα όπως αυτά πριν από 10 χρόνια”. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έκαναν ήδη το πρώτο βήμα επενδύοντας στο νησί Solta της Κροατίας, με στόχο την κατασκευή του πρώτου exclusive resort των Δαλματικών Ακτών. Στα σχέδιά τους πάντα εντάσσεται η Τουρκία, ώστε εκτός από τα δελφίνια και η Dolphin να μπορεί να ταξιδεύει αρμονικά, δικαιώνοντας ένα νεανικό όνειρο.

Συμβουλές από δύο επιτυχημένους:
Οι νέοι πρέπει να έχουν όραμα και διεθνείς ορίζοντες

Αυτοδημιούργητοι και οι δύο, όταν αποφάσισαν να εγκαταστασθούν στην Αθήνα εντυπωσιάσθηκαν από δύο πράγματα: Οι πλούσιοι της ηλικίας τους είχαν λεφτά από την οικογένειά τους, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των νέων έψαχνε για μία θέση εργασίας, βασιζόμενοι σε οικογενειακές γνωριμίες. “Συνήθως όσοι έχουν χρήματα δεν μπορούν να τα εκτιμήσουν γιατί δεν τα έβγαλαν μόνοι τους, ενώ όσοι δεν έχουν απογοητεύονται από την ελληνική πραγματικότητα με αποτέλεσμα να χάνουν την ελπίδα τους και να τα παρατούν”, παρατηρεί ο Pierre Χαραλαμπίδης που επισημαίνει ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν πολλοί αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι 30 και 40 ετών που παράλληλα διατηρούν μια κανονική οικογενειακή ζωή”.

Τι θα πρότειναν, όμως, στους σημερινούς φοιτητές οι δύο επιχειρηματίες που πριν από τα 20 τους βρίσκονται στο εξωτερικό; “Οι νέοι που αποτελούν το δυναμικότερα τμήμα της κοινωνίας πρέπει να ξεκολλήσουν από το ελληνικό κατεστημένο, να βλέπουν μακριά και να αποκτήσουν πρόσβαση πληροφόρησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι καλές σπουδές στο εξωτερικό είναι και αυτές ένα διαβατήριο επιτυχίας”, λέει ο κ. Καμπουρίδης, ο οποίος βέβαια έχει άποψη και για το Κυπριακό:

“Είναι τεράστιος αναχρονισμός να μην μπορούμε να βρούμε λύση με τους Τούρκους. Δεν είμαι υπέρ ενός επικίνδυνου για εμάς συμβιβασμού αλλά πρέπει να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας. Αισιοδοξώ ότι αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα γίνει καλός γείτονας. Η επιχειρηματική δράση μεταξύ των 2 λαών μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στο κλίμα συμφιλίωσης”, τονίζει ο κ. Καμπουρίδης, η αδελφή του οποίου παντρεύτηκε τον κ. Κώστα Μπακογιάννη, υιό της υπουργού Εξωτερικών. “Εμπιστεύομαι απόλυτα τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών”, λέει γελώντας…

Source: "EleftherosTypos.gr"