Η Dolphin το πρώτο όνομα στις παραθεριστικές κατοικίες

Published on: "Alitheia"

Ότι δεν έγινε εφικτό μεταξύ του Ομίλου ΛΕΠΤΟΣ και ARISTO Developers, έχει ολοκληρωθεί χθες και αφορά τη μεγαλύτερη εξαγορά στον τομέα των ακινήτων.

Την Aristo, που δραστηριοποιείται στον τομέα ανάπτυξης γης κυρίως στην επαρχία της Πάφου, αποκτά τελικά η Dolphin Capital Investors Ltd (DCI), μέσω της θυγατρικής Dolphin Capital Atlantis Ltd. Με μια διπλή πράξη η Dolphin απέκτησε το ποσοστό του 59,54% των μετοχών της Aristo από τον κ. Αριστοδήμου και συνδεδεμένων με αυτόν προσώπων βάσει συμφωνίας διάθεσης και απόκτησης (sale & purchase agreement). Επιπρόσθετα, η Dolphin αγόρασε (επίσης εξωχρηματιστηριακά) το 20,05% που κατείχε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Aristo, Μιχαλάκης Ιωαννίδης, επικεφαλής του συγκροτήματος Elma Holdings για το συνολικό ποσό των 57,9 εκ. ευρώ σε μετρητά.

Η αντιπαροχή που προσφέρθηκε στον κ. Αριστοδήμου, ιδρυτή, διευθύνοντα σύμβουλο και μέχρι πρότινος κύριο μέτοχο της Aristo Developers Plc ανέρχεται σε 128,7 εκ. ευρώ (2,15 ευρώ ανά μετοχή συν premium 8,5% πάνω στην τελευταία αξία που είχε η μετοχή). Επιπλέον, προσφέρθηκε στον κ. Αριστοδήμου συμμετοχή 15% στην θυγατρική Dolphin Capital Atlantis (DCA), που ανήκει κατά 100% στη DCI.

Συνολικά η DCI κατέχει τώρα σχεδόν το 80% της Aristo, η αξία της οποίας έχει αποτιμηθεί 438 εκ. ευρώ.

Δημόσια πρόταση

Με αυτό το δεδομένο, η DCI υπερβαίνει το ποσοστό του 30% και υποχρεούται με βάση τη νέα νομοθεσία να υποβάλει δημόσια πρόταση για εξαγορά όλων των μετοχών της Aristo Developers Plc. Έτσι ανακοίνωσε χθες τη διενέργεια υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης με αντιπαροχή 2,15 ευρώ για κάθε μετοχή σε μετρητά. H DCI εκτιμά ότι για να αποκτήσει το υπόλοιπο 20% θα πρέπει να καταβάλει ακόμη ένα ποσό των 57,9 εκ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσ της θυγατρικής D.C.A. διευκρινίζεται ότι για να επισφραγιστεί τελικά ο έλεγχός της στην Aristo με συνολικό ποσοστό 79,59%, θα απαιτηθεί η έγκριση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (Ε.Π.Α.) και τυχόν άλλης αρμόδιας κρατικής Αρχής.

Ενθουσιασμός στη DCI

Ο επικεφαλής του Ομίλου, Μίλτος Καμπουρίδης, δήλωσε χθες ότι “η απόκτηση της Aristo αποτελεί την πιο σημαντική πράξη του επενδυτικού μας προγράμματος”. “Είμαστε κατενθουσιασμένοι που είμαστε συνέταιροι με τον ιδρυτή της Aristo, Θεόδωρο Αριστοδήμου”. Ο συνέταιρος του κ. Καμπουρίδη, Πιέρ Χαραλαμπίδης, πρόσθεσε: “Η απόκτηση αυτή διπλασιάζει αυτομάτως την ακίνητη μας αξία που ανέρχεται τώρα σε 13 εκ. τετραγωνικά μέτρα και καθιστά την Dolphin ηγετική επενδυτική δύναμη στον τομέα των κατοικιών, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Νότια-ανατολική Ευρώπη”. Οι τεράστιες αυτές εκτάσεις προσφέρουν την προοπτική δόμησης σε περίπου 1,5 εκ. τ.μ., που αναλογεί με αριθμό 10,000 κατοικιών.

H Aristo Developers

Η εταιρεία Aristo Developers θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ιδιωτικής γης στην Κύπρο και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε εξοχικές κατοικίες, γεγονός που καταδεικνύεται από τον ετήσιο τζίρο και τον αριθμό μονάδων που έχουν πουληθεί. Η Aristo κατέχει τρεις από τις δώδεκα προκαταρκτικές άδειες για την ανέγερση συγκροτημάτων που θα έχουν γήπεδα γκολφ, ενώ επίκεται η υποβολή αίτησης για τέταρτη μονάδα.

Η ναυαρχίδα του χαρτοφυλακίου ακίνητης περιουσίας της Aristo είναι το Venus Rock, ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια τεμάχια γης για την ανάπτυξη οικιστικών κατοικιών στην Ευρώπη, συνολικής έκτασης 10,000 περίπου στρεμμάτων που θα συνδυάσει 3 γήπεδα γκολφ, περισσότερες από 3,000 κατοικίες, ξενοδοχείο 5 αστέρων με spa, μεγάλα παραθαλάσσια εμπορικά συγκροτήματα και κέντρα ψυχαγωγίας, μαρίνα, καθώς και άλλα αθλητικά κέντρα. Το Venus Rock βρίσκεται μεταξύ Λεμεσού και Πάφου, δίπλα από το γνωστό θέρετρο γκολφ Aphrodite Hills.

Η Aristo αναπτύσσει και σημαντική δραστηριότητα στην Ελλάδα με έργα στη Ζάκυνθο, Σύρο, Πελοπόννησο και Αθήνα.

Δραστηριότητες της DCI

Η Dolphin Capital Investors, εταιρεία εισηγμένη στην αγορά AIM του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, αποτελεί το πρώτο fund που εστιάζεται στον τομέα των παραθεριστικών κατοικιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά σήμερα τα 680 εκ. ευρώ.

Τα επενδυτικά έργα της εταιρείας επικεντρώνονται κυρίως στην Ελλάδα, όπου κατέχει έξι μεγάλες εκτάσεις (Killada Hills, Scorpio Bay, Lavender Bay, Sitia Bay – στην Κρήτη, Seascape Hills και Rebranded Hotels) 680 συνολικών εκταρίων, ενώ συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό σε έβδομο συγκρότημα (Amanmila). Επιπλέον δραστηριοποιείται στην Κροατία με το Livka Bay (56 εκτάρια) και στην Κύπρο με το Apollo Heights (460 εκτάρια).

Στο στρατηγικό πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνονται εκτός από την Ελλάδα, Κύπρο και Κροατία και η Τουρκία.

Η Dolphin Capital Investors ιδρύθηκε το 2005 και διοικείται από την εταιρεία Dolphin Capital Partners, μια ανεξάρτητη, ηγετική στο χώρο της, εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων. Ιδρυτής και διευθύνων έταιρος της Dolphin Capital Partners είναι ο Μίλτος Καμπουρίδης και συνιδρυτής και έταιρος ο Πιέρ Χαραλαμπίδης. Και οι δύο είναι κυπριακής καταγωγής.

Η λίστα των μετόχων της Dolphin Capital Investors περιλαμβάνει ηγετικά διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως τις Merill Lynch, UBS, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Capital Group, Henderson, Lansdowne, Standard Life και Fortress Investment Group.

Source: "Alitheia"