The Young Deal Maker

Published on: "In Business"

Ο Μίλτος Καμπουρίδης αυτή την περίοδο βρίσκεται στο προσκήνιο συνταράσσοντας την αγορά της κυπριακής ανάπτυξης γης με την εξαγορά της Aristo Developers Plc, της μεγαλύτερης εταιρείας ανάπτυξης παραθεριστικών κατοικιών στην Κύπρο.

Ποιος είναι αυτός ο χαρισματικός Κύπριος επιχειρηματίας;

Γεννήθηκε στην Κύπρο, σπούδασε στην Αμερική, μπήκε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αντλώντας σημαντικό χρηματικό ποσό, επενδύει στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και ίδρυσε στην Αθήνα τις εταιρείες Dolphin Capital Partners και Dolphin Capital Investors, παντρεύτηκε την κόρη του Ελλαδίτη επιχειρηματία, Γιώργου Βερνίκου, Μαρίνα και μαζί της απέκτησε μια κόρη. Και είναι μόλις 34 ετών!

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται πολύ το όνομά σας στην Κύπρο εξαιτίας της εξαγοράς της Aristo Developers Plc. Πως προέκυψε η εξαγορά του 80% της Aristo από την Dolphin Capital Atlantis και τι σημαίνει για την Dolphin Capital Investors;

Η εξαγορά της Aristo Developers αποτελεί σταθμό στο επενδυτικό μας πρόγραμμα γιατί τοποθετεί αυτομάτως την Dolphin Capital Investors στην κορυφή της αγοράς παραθεριστικών κατοικιών στην Κύπρο. Επίσης, με τη συνεργασία του κ. Θεόδωρου Αριστοδήμου και της ομάδας του, δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης στα project που ήδη σχεδίαζε η Dolphin στην Κύπρο και την Ελλάδα. Το κόστος εξαγοράς ανέρχεται στα 289 εκατ. ευρώ περίπου, αποτελώντας την μεγαλύτερη εξαγορά δημόσιας εταιρείας, με μετρητά, στην ιστορία του κυπριακού χρηματιστηρίου.

Ήταν μια κίνηση που σχεδιάζατε εδώ και καιρό ή προέκυψε την τελευταία στιγμή;

Εταιρείες σαν την Aristo που έχουν καλό management και μεγάλα αποθεματικά γης προς αξιοποίηση, ήταν και θα είναι πάντα στο στόχαστρό μας. Για την Aristo συγκεκριμένα, η ιδέα ωρίμασε τους τελευταίους δύο μήνες.

Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα πλάνα σας με αυτήν την εξαγορά;

Η Dolphin συνεχίζει με ακόμα πιο έντονο ρυθμό το επενδυτικό της πρόγραμμα για να διατηρήσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στον τομέα παραθεριστικών κατοικιών στην ανατολική Μεσόγειο και να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις για τους επενδυτές της.

Γιατί μία από τις μεγαλύτερες -αν όχι η μεγαλύτερη- εταιρείες ανάπτυξης παραθεριστικών κατοικιών στην Κύπρο να θέλει να εξαγοραστεί από μια άλλη εταιρεία;

Διότι οι δραστηριότητες της Dolphin και της Aristo δρουν συμπληρωματικά. Η Aristo έχει 25 χρόνια πολύτιμης εμπειρίας στην ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών στην Κύπρο. Η Dolphin έχει πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια, μεγάλη τράπεζα γης και συνεργασίες με μερικούς από τους διεθνείς οίκους σε design και operation συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών. Με την Dolphin, η Aristo θα αναπτύξει νέα ποιοτικά προϊόντα και θα διευρύνει το φάσμα του κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Ποιο είναι το νέο καθεστώς για την Aristo Developers μετά την εξαγορά και ποια η θέση του κ.΄Αριστοδήμου;

Ο κ. Αριστοδήμου θα παραμείνει στο τιμόνι της Aristo Developers και η εταιρεία θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά που έκανε πολύ καλά έως σήμερα. Μαζί με την διοίκηση και με τη βοήθεια του προσωπικού θα υλοποιηθεί το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που καταρτίζουμε. Σύμφωνα με κάποιες προβλέψεις σχετικά με τον τομέα ανάπτυξης γης, το 2008 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, τόσο για τους επιχειρηματίες, όσο και για τους αγοραστές. Η επένδυσή μας με την Aristo είναι μακροπρόθεσμη και όχι ευκαιριακή. Μπορεί το 2008 να αποδειχθεί έτος ύφεσης, στην μεσαίου επιπέδου τουριστική κατοικία στην Κύπρο, λόγω της μεγάλης προσφοράς. Ωστόσο πιστεύουμε πως η Κύπρος θα παραμένει σε φάση ανάπτυξης. Η ζήτηση που αυτή την στιγμή αναπτύσσεται από τις διεθνείς αγορές υποδεικνύει θετικές τάσεις όσον αφορά τουλάχιστον τις παραθεριστικές κατοικίες.

Να περιμένουμε και άλλες κινήσεις εξαγορών της Dolphin Capital Atlantis προς άλλες μεγάλες κυπριακές εταιρείες ανάπτυξης παραθεριστικών κατοικών;

Πάντα θα στοχεύουμε σε εταιρείες σαν την Aristo, με καλό management και μεγάλα αποθεματικά γης προς αξιοποίηση.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι πέντε κύριες χώρες- αγορές που προσφέρονται για επενδύσεις σε ανάπτυξη γης;

Εξαρτάται από το είδος ανάπτυξης. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι οι πιο ενδιαφέρουσες αγορές βρίσκονται στη γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από την Μαύρη Θάλασσα έως τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η Βόρειος Αφρική και η Κεντρική και Νότια Αμερική.

Με ποιους τρόπους μπορεί η Κύπρος να ανταγωνιστεί πιο έντονα σε θέματα ανάπτυξης γης δραστήριες χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία;

Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία αποτελούν παραδείγματα ανάπτυξης γης προς μίμηση, καθώς και οι δύο αυτές χώρες, κυρίως η Ισπανία, έχουν χτίσει και γεμίσει με σκυρόδεμα ένα μεγάλο μέρος των ακτών τους, καταστρέφοντας τις φυσικές ομορφιές και διώχνοντας, κατ’ επέκταση τους τουρίστες και επενδυτές υψηλού επιπέδου. Τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται και στην Κύπρο. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει ακόμα η ευκαιρία για το νησί μας να αναπτύξει προϊόντα υψηλών προδιαγραφών, διαφυλάσσοντας τις φυσικές ομορφιές του τόπου. Έτσι, ελπίζουμε ότι στα επόμενα χρόνια η Κύπρος θα αποτελέσει πόλο έλξης για αγοραστές υψηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, οι επενδύσεις και η παρουσία των οποίων θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας γενικότερα.

Γερές Βάσεις

Ποιες ήταν οι ακαδημαϊκές και επαγγελματικές σας επιλογές, που σας βοήθησαν να πετύχετε επιχειρηματικά, σε τόσο νεαρή, μάλιστα, ηλικία;

Ξεκινώντας, έδωσα πολύ μεγάλη έμφαση στη μόρφωσή μου. Σπούδασα στο MIT, στην Βοστώνη, όπου πήρα Bachelors και Masters στη μηχανολογία και Bachelors στα μαθηματικά, εκπληρώνοντας τη μεγάλη μου αγάπη για τις θετικές επιστήμες. Προς το τέλος των σπουδών μου, αποφάσισα να δοκιμάσω τις ικανότητές μου στον τομέα των επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων, που τότε θεωρούσα ως την επόμενη πρόκληση. Το 1997, λοιπόν, αμέσως μετά τις σπουδές μου, δούλεψα για δύο χρόνια στην Goldman Sachs, επενδύοντας κεφάλαια της τράπεζας και το 1999, είχα την τύχη να με προσλάβει ο George Soros, μαζί με τρεις άλλους συναδέλφους, για να ιδρύσουμε την Soros Real Estate Partners. Μας έδωσε, τότε, $200 εκατομμύρια και μαζέψαμε άλλα $800 εκατομμύρια, τα οποία επενδύσαμε, με επιτυχία, σε όλο τον κόσμο. Βλέποντας πόσο πίσω είχε μείνει ο τομέας του Real Estate στην Ελλάδα, έφυγα από τον Soro και μαζί με τον Pierre Χαραλαμπίδη, ιδρύσαμε την Dolphin Capital Partners, την άνοιξη του 2004 και την Dolphin Capital Investors, το καλοκαίρι του 2005.

Υπάρχει κάποιο μυστικό για την επιτυχία σας;

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Το ήξερα αυτό και μη θέλοντας να στηριχτώ στην τύχη ή σε άλλους αποφάσισα από μικρός να θέσω τις καλύτερες δυνατές βάσεις, με μέτρο τις δυνάμεις μου και όχι με το τι κάνουν οι άλλοι γύρω μου. Δύο χαρακτηριστικά, που σαφώς θεωρώ ότι βοήθησαν, είναι η μεθοδικότητα και η φιλοδοξία, τα οποία, ευτυχώς, νομίζω τα έχω χρησιμοποιήσει καλά.

Διαχειρίζεστε επιτυχώς το χρόνο σας;

Η τεχνολογία, σήμερα, έχει συμβάλλει αποτελεσματικά, στη διαχείριση του χρόνου. Θεωρώ προτεραιότητα μου να έχω συνεχή προσβασιμότητα στα επικοινωνιακά μέσα ώστε να είμαι σε εικοσιτετράωρη επαφή με τις εξελίξεις και τον έξω κόσμο. Ταξιδεύω πολύ συχνά κι έτσι δεν έχω ρουτίνα. Λόγω της τεχνολογίας, δεν χρειάζεται να δεσμεύομαι, συγκεκριμένες ώρες. Κατά συνέπεια, ο χρόνος μου είναι αποτελεσματικά κατανεμημένος, ώστε να μου αφήνει χώρο και για άλλες δραστηριότητες.

Υπάρχει χρόνος και για χόμπι;

Μα φυσικά! Έχω μεγάλη αγάπη για τα ταξίδια, για τα θαλάσσια σπορ, τα ηλεκτρονικά gadgets και τις συζητήσεις, γύρω από τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις.

Επιχειρηματικά, σε ποιο επίπεδο πιστεύετε ότι βρίσκεται η Κύπρος;

Σε καλύτερο στάδιο από τις γειτονικές χώρες, αλλά ακόμη πίσω σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη. Πιστεύω ότι με την είσοδο του Ευρώ θα πλησιάσει ακόμη πιο κοντά.

Δεχθήκατε συμβουλές και μαθήματα ζωής καθοριστικά για την μετέπειτα πορεία σας;

Οι καλύτερες συμβουλές είναι τα παραδείγματα πετυχημένων ανθρώπων και είχα την τύχη να γνωρίσω πολλούς από αυτούς. Συγκεκριμένες συμβουλές δεν μου έδωσε κανένας. Το πιο σημαντικό μάθημα ζωής μου το έδωσαν οι γονείς μου: την αγάπη τους και τα εφόδια για να σκέφτομαι λογικά και ελεύθερα.

Ξεχωρίζετε κάποιον επιχειρηματία – μάνατζερ;

Υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που θαυμάζω. Από τον τομέα μου όμως ξεχωρίζω τον Wes Edens, ιδρυτή και CEO της Fortress Investment Group, ενός από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους επενδυτικούς ομίλους στον κόσμο. Ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια από το τίποτα και κατάφερε εκπληκτικά πράγματα με σκληρή δουλειά και καθαρό μυαλό. Η φιλία μας και η υποστήριξή του στην Dolphin, είναι μεγάλης σημασίας για μένα.

Οικογένεια: Ισορροπία και ευτυχία

Πως μπορεί ένας τόσο νέος και επιτυχημένος επιχειρηματίας, να είναι εξίσου συνεπής, στα επαγγελματικά και στα προσωπικά του θέματα;

Ισορροπία υπάρχει, καθώς για μένα, οικογένεια είναι ο πυρήνας, ενός σωστού και ισορροπημένου τρόπου ζωής και κοινωνικής προσφοράς. Καμία επιτυχία, επαγγελματική ή ακαδημαϊκή, δεν συγκρίνεται με την επιτυχία, του να έχεις βρει τον άνθρωπο της ζωής σου και μαζί του να κάνεις παιδιά. Αυτή την εποχή δηλώνω απόλυτα ερωτευμένος με τη δέκα μηνών κόρη μου!

Source: "In Business"