Η ώρα της Αμερικής για τον Μίλτο Καμπουρίδη

Published on: "ProtoThema.gr"

Αγκυρα στις παραδεισένιες αγορές της Κεντρικής Αμερικής ετοιμάζεται να ρίξει η Dolphin Capital Investor, «παιδί» του υπερδραστήριου επενδυτή ακινήτων κ. Μίλτου Καμπουρίδη.

Οι μεγάλες πιέσεις που υφίσταται η αγορά ακινήτων τους τελευταίους μήνες στης ΗΠΑ λόγω της κρίσης των στεγαστικών δανείων αλλά και οι συναλλαγματικές διαφορές μεταξύ ευρώ και δολαρίου ευνοούν τις επενδύσεις στις αμερικανικές αγορές, οι οποίες διψούν για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Μια πρόγευση όσων σχεδιάζει η εταιρεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έδωσε στις αρχές του χρόνου, όταν ανακοίνωσε την πρώτη της επένδυση στην περιοχή του Αγίου Δομίνικου, κοντά στην Καραϊβική.

Σε εξωτικούς προορισμούς συνωστίζονται και τα επόμενα επενδυτικά βήματα της εταιρείας, με στόχο νέες αλλά εξίσου ελκυστικές αγορές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Dolphin Capital έχει υπογράψει προσύμφωνα συνεργασίας για την εξαγορά ενός ιδιωτικού νησιού στον Παναμά, ενώ σε συνεργασία με την Aman Resort ετοιμάζει και νέες αναπτύξεις στην αγορά του Μεξικού και της Δομινικανής Δημοκρατίας, στην οποία φιλοδοξεί μέσα στους επόμενους μήνες να ενισχύσει με άλλα δύο project το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία δικού της γραφείου στο Μαϊάμι, γεγονός που επιβεβαιώνει την προσπάθεια διείσδυσης της Dolphin στην απαιτητική αγορά των ΗΠΑ.

Μεγάλες επενδύσεις
Εκτός από την Ελλάδα, η DCI έχει επενδύσει τους τελευταίους μήνες σε Κύπρο, Κροατία και Τουρκία. Το συνολικό ύψος των αναπτύξεων που «τρέχει», αυτό το διάστημα αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μετά την Εκκλησία και το Δημόσιο, η Dolphin αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες παραθαλάσσιας ακίνητης περιουσίας, η οποία εκτιμάται σε περίπου 30.000 στρέμματα.

Στη χώρα μας η DCI έχει σε εξέλιξη δέκα αναπτύξεις τουριστικών υποδομών (ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδα γκολφ σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Μαγνησία, Τζιά κ.ά.), οι οποίες σε αυτή τη φάση θεωρούνται υπεραρκετές ώστε να στρέψει το ενδιαφέρον της στις αγορές του εξωτερικού.

Το γεγονός μάλιστα ότι το θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση αυτών των επενδύσεων παραμένει ανεπαρκές, η ψήφιση του εθνικού χωροταξικού καθυστερεί όπως επίσης και η επέκταση του κτηματολογίου, τα εμπόδια για τους ιδιώτες επενδυτές παραμένουν μεγάλα.

Με δύο διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου (100 εκ. και 300 εκ. ευρώ αντίστοιχα) και ένα placement ύψους 400 εκ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, η Dolphin μέσα σε 2,5 χρόνια έχει σηκώσει από την αγορά του Λονδίνου περίπου 1 δισ. ευρώ. Με τη ρευστότητα αυτή το αφεντικό της DCI έχει κάθε λόγο να σχεδιάζει ένα νέο γύρο real estate project, που από ό,τι φαίνεται θα έχουν αμερικάνικο άρωμα…

Source: "ProtoThema.gr"