Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο

Published on: "Athinorama.gr"

Από τους πλέον ανερχόμενους νέους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού, ο ιδρυτής της Dolphin Capital Investors είναι υπεύθυνος για μερικές από τις πιο φιλόδοξες επενδύσεις στο χώρο τα τελευταία χρόνια («Amanzoe», «Nikki Beach Resort & Spa», One Athens) κι έπονται ακόμη πολλά. Μιλήσαμε μαζί του για τα νέα σχέδια, το όραμα της γενιάς του για τον προορισμό «Ελλάδα» αλλά και τις προσωπικές του ταξιδιωτικές συνήθειες.

Πώς γεννήθηκε η Dolphin Capital Investors και πώς αναπτύχθηκε μέσα στα χρόνια;
Η επιχειρηματική μου εξερεύνηση ξεκίνησε το 2002 στην Ελλάδα, όταν διαπίστωσα ότι δεν υπήρχαν επώνυμα τουριστικά θέρετρα ως προϊόν, όπως συνέβαινε στον υπόλοιπο κόσμο. Υπήρχε ένα κενό επιχειρηματικό πεδίο στα ολοκληρωμένα συγκροτήματα με πολυτελή resorts, βίλες, γήπεδα γκολφ, μαρίνες κλπ. Το θεώρησα μεγάλη ευκαιρία. Το 2004 έφυγα από τον Soros όπου εργαζόμουν και μαζί με τον συνάδελφο μου Πιέρ Χαραλαμπίδη φτιάξαμε το business plan, αρχίσαμε να μαζεύουμε κεφάλαια και μπήκαμε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με δική μας εταιρεία, Το κύριο επενδυτικό μας όχημα είναι η Dolphin Capital Investors (www.dolphinci.com), εισηγμένη στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου κι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές σήμερα σε οργανωμένα τουριστικά θέρετρα διεθνώς. Το πρώτο επιτυχημένο στοίχημα ήταν το «Amanzoe» στο Πόρτο Χέλι, το οποίο εν μέσω κρίσης κατάφερε στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του (άνοιξε τις πύλες του τον Αύγουστο του 2012) να γίνει ένα από τα κορυφαία θέρετρα παγκοσμίως, προσελκύοντας υψηλού εισοδήματος τουρίστες. Φέτος το καλοκαίρι σειρά έχει το δεύτερο «κόσμημα» του επενδυτικού μας προγράμματος Porto Heli Collection, το «Nikki Beach Resort & Spa» στο Πόρτο Χέλι, το οποίο τον Αύγουστο θα υποδεχτεί τους πρώτους φιλοξενούμενούς του. Η DCI έχει υπό ανάπτυξη 21 ξενοδοχεία, 8 γήπεδα γκολφ και δεκάδες χιλιάδες κατοικίες σε μοναδικές παραθαλάσσιες περιοχές σε οκτώ χώρες. Παράλληλα διαχειρίζεται και άλλα επενδυτικά οχήματα σε άλλους τομείς του τουριστικού και του εμπορικού real estate στην Ελλάδα και αλλού.

Μιλήστε μας για το «Nikki Beach Resort & Spa». Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το concept beach fun;
Η Dolphin, θέλοντας να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο το οποίο θα είναι συνώνυμο με τη διασκέδαση και την απόλαυση της καλής ζωής, που πάντα όμως συνοδεύεται από τη σωστή δόση πολυτέλειας, δημιουργεί στο Πόρτο Χέλι το πρώτο «Nikki Beach Resort & Spa», το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του τον Αύγουστο. Θα «γεννηθεί» στο παλιό ξενοδοχείο «Γιούλι», που αποτέλεσε έμβλημα της περιοχής τη δεκαετία του 1970. Το ιστορικό ξενοδοχείο, στρατηγικά τοποθετημένο πάνω στο νερό, με ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα, θα μεταμορφωθεί προσφέροντας χαλάρωση, διασκέδαση και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας στους εποχικούς επισκέπτες που θα διαμένουν στις 17 σουίτες αλλά και σε όσους αποκτήσουν μαζί του μια πιο μόνιμη σχέση μέσα από τα 49 διαμερίσματα και lofts που θα διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση. Το έργο φέρει την υπογραφή της εταιρείας Gatserelia Design από τον Λίβανο, με μοντέρνα μεσογειακά σχέδια, καθαρές γραμμές, έντονα χρώματα, περίτεχνο φωτισμό και retro-chic διακοσμητικά στοιχεία. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει επίσης spa, beach club, πισίνα για μικρούς και μεγάλους, sushi bar και lounge με ασιατικό φαγητό στην ταράτσα, full επισιτιστικές παροχές σε σκάφη και άλλα πολλά για τους διαμένοντες αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι θα επιθυμούν να περάσουν την ημέρα τους σε ένα πολυτελές beach club πάνω στο νερό.

Πώς είναι το κοινό του «Amanzoe»; Μιλήστε μας για το επόμενο Amanresort στην Τζια.
Το 50% των πελατών μας προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν άλλες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, η Ρωσία, αλλά και η Βραζιλία και η Κίνα. Έχουν επισκεφθεί το resort προσωπικότητες του διεθνούς επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού χώρου, η λίστα των οποίων παραμένει πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στην Τζια θα πραγματοποιηθεί μια σύνθετη τουριστική επένδυση σε συνεργασία με την Amanresorts, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για το δεύτερο θέρετρο στη χώρα μας, σε μια τοποθεσία μοναδικής ομορφιάς και θέας, το οποίο θα διαθέτει ξενοδοχείο, κατοικίες και beach club με την υπογραφή του John Heah. Αυτήν τη στιγμή έχουμε επίσης υπό κατασκευή ένα Amanresort στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ως προς τις πωλήσεις κατοικιών, όπως αυτές του «Amanzoe», πώς βλέπετε την αγορά;
To «Amanzoe» είναι το πρώτο θέρετρο στη χώρα, με premium branded κατοικίες προς πώληση με την υπογραφή της Amanresorts. Οι «Amanzoe Villas» ακολουθούν το στιλ και τη διακόσμηση του ξενοδοχείου, διά χειρός του αρχιτέκτονα Ed Tuttle, πάντα σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες. Η Amanresorts διαχειρίζεται τις κατοικίες, εκπαιδεύει το προσωπικό, παρέχει ασφάλεια και συντήρηση και οι ιδιοκτήτες, εφόσον το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τη βίλα τους προς ενοικίαση μέσω του ξενοδοχείου. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, καθώς η Ελλάδα, παρόλο που είναι δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός, δεν προσφέρει τουριστικές κατοικίες, και δη πολυτελείς, πλαισιωμένες κι εξυπηρετούμενες από διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες πέντε αστέρων, όπως τα Amanresorts, Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι έχει ήδη πουληθεί σχεδόν όλη η πρώτη σειρά πολυτελών κατοικιών στο «Amanzoe». Επιπρόσθετα το σκηνικό έχει αναδιαμορφωθεί αισθητά κι έχει ενισχυθεί υπέρ των νέων δεδομένων, καθώς παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης αδειών παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και στα μέλη των οικογενειών τους που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα της οποίας η αξία υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.

Chedi στην Ερμιόνη, Oberoi στη Βοιωτία, Waldorf Astoria στην Κρήτη… Τα μεγάλα brands πέφτουν βροχή. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται στο μέλλον το ξενοδοχειακό σκηνικό της Ελλάδας;
Η Dolphin συνεργάζεται με τις κορυφαίες ξενοδοχειακές αλυσίδες του κλάδου, όπως Amanresorts, Nikki Beach, Chedi, Waldorf Astoria, Ritz Carlton, Oberoi κ.ά., ώστε να προσελκύσει μια ελίτ τουριστών που ταξιδεύει ανά τον κόσμο επιλέγοντας να διαθέσει χρήματα σε πολυτελή καταλύματα, κατοικίες και υπηρεσίες. Παρακολουθώντας τα ξενοδοχειακά δρώμενα, με αιχμή του δόρατος την ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης από μια κοινοπραξία Ελλήνων αλλά και ξένων επιχειρηματιών, ζητούμενα πρέπει να είναι η ενίσχυση και η τόνωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τουρισμό μέσα από ένα νέο κι ευέλικτο επενδυτικό πλαίσιο για την προσέλκυση επιχειρηματιών καθώς και από τη σωστή επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα. Διακρίνω έντονη ανάκαμψη στον κλάδο, μια και οι επενδυτές επιδεικνύουν επιχειρηματική δραστηριότητα αναζητώντας νέες ευκαιρίες. Εξίσου σημαντικό ίσως είναι ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανακτούν την πρόσβαση σε δανεικά κεφάλαια καθιστώντας εφικτή την περαιτέρω ανάπιυξή τους.

Πείτε μας με μια-δυο λέξεις την αίσθηση που σας προκαλεί καθένα από τα παρακάτω brands: Aman, Nikki Beach, Chedi, Oberoi, Waldorf Astoria.
Aman: τελειότητα σε όλα. Nikki Beach: κοσμοπολίτικο lifestyle. Chedi: διαισθητική πολυτέλεια. Oberoi: εξωτικό ταξίδι. Waldorf Astoria: πολυτέλεια αμερικανικών προδιαγραφών.

Μιλήστε μας για τη μετατροπή του κτιρίου Δοξιάδη στις κατοικίες One Athens.
Το όραμα της οικογένειας Ιωάννου και το δικό μου ήταν να φτιάξουμε ένα fully serviced συγκρότημα κατοικιών στα πρότυπα αντίστοιχων του εξωτερικού. Το ίδιο το κτίριο είναι μοναδικό για τα δεδομένα της πόλης, σε εξαιρετική τοποθεσία απέναντι από τον Λυκαβηττό, με θέα στην Ακρόπολη, την Αθήνα και τη θάλασσα. Κίνησε το ενδιαφέρον μου από την πρώτη ημέρα που το είδα και μόλις διατέθηκε προς πώληση αδράξαμε την ευκαιρία να το αξιοποιήσουμε. Επίσης, είναι ένα τοπόσημο της Αθήνας και καθόλου τυχαία χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ως μεγάλης σπουδαιότητας μνημείο αναφορικά με την αρχιτεκτονική και ιστορική αξία του. Πιστεύω ακράδαντα πως κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει στην Αθήνα. To One Athens απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να έχουν concierge υπηρεσίες, ανάλογες ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων 24 ώρες το 24ωρο. Διαθέτει roof garden για όλους με εκπληκτική θέα, πολυτελές wellness centre με πισίνα, τζακούζι, χαμάμ, σάουνα και πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, playroom για τα παιδιά, dub room για προβολή ταινιών, πλήρως εξοπλισμένη business suite, ενώ παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης, συντήρησης, καθαριότητας και σεκιούριτι. Το γεγονός ότι καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, έχει ένα υπέροχο αίθριο, υπόγεια πάρκινγκ, πολυεπίπεδη οροφή και τέσσερα κλιμακοστάσια με ανελκυστήρες το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο. Η καθημερινότητα όσων επιλέξουν το One Athens θα βελτιωθεί αισθητά, ενώ θα έχουν το δικαίωμα επιλογής του βαθμού «ιδιωτικότητας» που επιθυμούν.

Ανήκετε σε μια γενιά σύγχρονων επιχειρηματιών με ανοιχτούς ορίζοντες και διεθνείς παραστάσεις οι οποίες ξεφεύγουν από το παλιότερο μοντέλο στο χώρο του ελληνικού τουρισμού. Τι νέο πιστεύετε ότι θα φέρει η γενιά σας;
Η δική μου γενιά έχει μεγάλες και υγιείς φιλοδοξίες και αστείρευτη διάθεση να θέσει τον πήχη της ποιότητας πολύ υψηλότερα και να κάνει τη χώρα μας έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο, αναβαθμίζοντας πολύπλευρα τον τουρισμό της με καινοτόμο και διαχρονικά δυναμικό τρόπο και «εισάγοντας» διεθνώς καταξιωμένα brands. Νέοι άνθρωποι λοιπόν, που πιστεύουν στο επιχειρείν για την ενίσχυση ειδικά του ελληνικού τουρισμού, θα φέρουν με πιο ολοκληρωμένο και μοντέρνο τρόπο την Ελλάδα πιo κοντά σε όσους επιθυμούν να τη γνωρίσουν.

Έχουμε παρατηρήσει ότι «ανοίγετε» νέες περιοχές πέρα από τους κλασικούς προορισμούς. Γιατί κινηθήκατε προς αυτήν την κατεύθυνση;
Στην Ελλάδα διαθέτουμε επτά θέρετρα υπό ανάπτυξη σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Τζια, Βοιωτία και Μαγνησία. Επιλέγουμε πάντα προορισμούς λιγότερο γνωστούς, όπου δεν έχει επέλθει κορεσμός, με μεγάλα κομμάτια γης που απαιτούνται για τις σύνθετες τουριστικές χρήσεις στις οποίες ειδικευόμαστε. Επιλέξαμε την Αργολίδα και συγκεκριμένα την Ερμιονίδα ως ναυαρχίδα, διότι είναι ένας τόπος ευλογημένος, με απόλυτη ελληνική ομορφιά κι εντελώς παρθένος από άποψη τουριστικών υποδομών υψηλού επιπέδου. Κάθε χρόνο ο αριθμός αφίξεων από όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό στην ελληνική Ριβιέρα, όπως συχνά χαρακτηρίζεται η περιοχή, δείχνει να αυξάνεται. Την ανάγκη για τη δημιουργία διεθνώς αναγνωρισμένων ξενοδοχειακών μονάδων ήρθε να καλύψει το Porto Heli Collection, το οποίο περιλαμβάνει το «Amanzoe» και το «Nikki Beach Resort and Spa», ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών με την υπογραφή του Jack Nicklaus αλλά κι ένα εξίσου πολυτελές με το «Amanzoe» ξενοδοχείο στην Κοιλάδα που είναι υπό ανάπτυξη.

Πολύς λόγος γίνεται σχετικά με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Ποια είναι η γνώμη σας; Σε τι τύπου τουρισμό και σε ποια κοινά πιστεύετε ότι πρέπει να επενδύσει η χώρα;
θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέες τουριστικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, με παράλληλη αναβάθμιση κι επαναλειτουργία υφισταμένων μονάδων. Οι περισσότερες πρέπει να πραγματοποιηθούν στην ακτογραμμή, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο μεσογειακό και διεθνή ανταγωνισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι οι αυστηρές προδιαγραφές. Οι προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας μέσω του πολυτελούς τουρισμού είναι πολλαπλές, τόσο στο επίπεδο των εσόδων όσο και στις θέσεις εργασίας, επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου καθώς και στα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις γύρω περιοχές. Θεωρώ πως η επιχειρηματική κοινότητα που ασχολείται με τον τουρισμό οφείλει να δημιουργήσει ένα εξελιγμένο προϊόν με υψηλή ποιότητα κι αισθητική, με αναγνωρίσιμο branding, ώστε να προσελκύσει τουρίστες υψηλού εισοδήματος και celebrities με επιρροή στα ΜΜΕ και στην κοινή γνώμη. Επιπλέον, ένα τέτοιο υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν επιτυγχάνει την ισόρροπη ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας νέων προορισμών εκτός των τουριστικά κορεσμένων, εξασφαλίζει προστασία και βιωσιμότητα των πόρων, αποθάρρυνση της αυθαίρετης και διάσπαρτης -εκτός σχεδίου- δόμησης και, τέλος, μια μόνιμη πηγή εσόδων από τους αγοραστές τουριστικών κατοικιών για τις τοπικές κοινωνίες και φόρους για το κράτος. Πόσο σημαντικό θεωρείτε το γαστρονομικό τουρισμό; Υπολογίζεται ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι ταξιδιώτες έχουν ως βασικό κριτήριο επιλογής του τόπου των διακοπών τους τη γαστρονομία, ενώ ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται αν συμπεριλάβουμε και τους Αμερικανούς. Η γαστρονομία, εφόσον ενταχτεί με σωστό τρόπο στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ μπορεί να αποτελέσει κι έναν από τους τρεις κύριους λόγους επιλογής της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού.

Ταξιδεύετε συχνά για προσωπικούς λόγους; Τι είδους ταξίδια σάς αρέσουν; Ταξιδεύω συνέχεια με τη σύζυγο μου για λόγους επαγγελματικούς, εξερεύνησης και φωτογραφίας. Όσο πιο απομονωμένο είναι ένα μέρος τόσο το καλύτερο για εμάς. Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας ελληνικό νησί και γιατί;
Αν και ταξιδεύουμε συχνά σε όλο τον κόσμο, πάντα επιστρέφουμε στη Σίφνο, την οποία θεωρώ ένα από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου. Τα καταγάλανα νερά, η γραφική της Χώρα, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα μεσαιωνικά μονοπάτια, οι 235 εκκλησίες της είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που την κατατάσσουν στην κορυφή της λίστας μου.

Ποιο είναι το πιο αξέχαστο ταξίδι σας αλλά κι ένα απραγματοποίητο μέχρι στιγμής όνειρο σας;
Λάτρεψα το ταξίδι στην Ανταρκτική κι επιθυμώ πάρα πολύ να πάω στον Βόρειο Πόλο. Ποια είναι η αγαπημένη σας πόλη; Οι πόλεις που με χαρά θα ζούσα είναι το Λονδίνο, η Κωνσταντινούπολη, η Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι και το Σίντνεϊ. Είναι όλες international, κοσμοπολίτικες και business friendly.

Source: "Athinorama.gr"