Το Museum of Illusions θέλει να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο

Published on: "NewsBeast.gr"

Ο Μίλτος Καμπουρίδης και ο Σάκης Τανιμανίδης, ιδρυτές του ομίλου Enthoosia που δραστηριοποιείται στο χώρο της βιωματικής ψυχαγωγίας, μίλησαν στο newsbeast.gr για τα μελλοντικά τους σχέδια.

Με αφορμή τα νέα openings του Museum of Illusions σε χώρες του εξωτερικού, μας ανέλυσαν το όραμα του ομίλου και τα επόμενα βήματα τους.

Ακολουθεί η συνέντευξή τους…

– Ο όμιλος Enthoosia δραστηριοποιείται στη βιωματική ψυχαγωγία. Καλείτε τον κόσμο να γίνει κομμάτι της ψυχαγωγίας του. Στην εποχή που επικοινωνούμε όλο και λιγότερο, πόσο εύκολο είναι να σταματήσουμε να είμαστε παρατηρητές της καθημερινότητάς μας;

Σάκης Τανιμανίδης: Δεν νομίζω ότι ο άνθρωπος, παρακολουθεί αμέτοχος την καθημερινότητά του. Το αντίθετο ακριβώς. Τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν πλέον, κάνουν τον άνθρωπο να συμμετέχει όλο και περισσότερο στη διαμόρφωση της καθημερινότητάς του. Αυτό ισχύει για πολλούς και διαφορετικούς τομείς, απλώς με έναν πιο εύκολο τρόπο. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να πάω σε κάποιο κατάστημα για να πραγματοποιήσω μία αγορά που θέλω αφού μπορώ πολύ εύκολα να την κάνω online. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι παρατηρώ την καθημερινότητά μου, το αντίθετο σημαίνει κατά τη γνώμη μου: ότι συμμετέχω στη διαμόρφωσή της. Το ότι πλέον δεν χρειάζεται να σου στείλω ένα γράμμα στην Αυστραλία για να επικοινωνήσουμε, αλλά θα καλέσω από το κινητό μου μέσω face time και θα σε δω εκείνη τη στιγμή, έχει διευκολύνει την επικοινωνία.

Μίλτος Καμπουρίδης: Ο όρος βιωματική ψυχαγωγία που χρησιμοποιούμε προκειμένου να περιγράψουμε τις εμπειρίες που καλούμε τον κόσμο να βιώσει στο Museum of Illusions Athens αλλά και στα άλλα project της Enthoosia, δηλώνει αυτό ακριβώς: ότι  μοιραζόμαστε εμπειρίες με γνωστούς ή με αγνώστους και μέσα από αυτό μαθαίνουμε-βιώνουμε κάτι καινούργιο, ακονίζουμε την παρατηρητικότητά μας και το μυαλό μας και ταυτόχρονα  διασκεδάζουμε και μαθαίνουμε. Οι βιωματικές αυτές εμπειρίες  ερεθίζουν την παρατηρητικότητα μας. Το να μπει κανείς στο μουσείο και να δει κάποια illusions -κάποια πειράματα, κάποιες εικόνες- αλλάζει σε ένα βαθμό την καθημερινότητα, με την έννοια ότι εκείνη τη στιγμή βιώνει κάτι διαφορετικό, και νιώθει μια σχετική  ένταση και ενθουσιασμό. Ακόμη και μέσω των social media ζούμε πολλές καθημερινότητες, παράλληλες καθημερινότητες, πολλών ανθρώπων. Τις ζούμε κι εμείς. Το μουσείο  προσφέρει τη δυνατότητα εκείνη τη στιγμή να εστιάσεις στην δική σου προσωπική εμπειρία. Στη δική σου πραγματικότητα και στα δικά σου μάτια. Σε αυτό που βλέπεις εκείνη τη στιγμή. Είναι αυτός ο συνδυασμός του ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που το κάνει διαφορετικό.

– Ο όμιλός σας επενδύει στο μοντέρνο, στο διαφορετικό. Την εποχή που το ρετρό κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς, αναπολώντας τι γινόταν παλαιότερα, εσείς παρουσιάζετε μία άλλη πρόταση. Πώς αποφασίστηκε να επενδύσετε στη βιωματική ψυχαγωγία;

Μίλτος Καμπουρίδης: Η βιωματική ψυχαγωγία, πλέον, είναι ίσως από τους λίγους λόγους που σε ωθούν να βγεις από το σπίτι σου. Όπως είπε και ο Σάκης, όλα σήμερα μπορούν να γίνουν  online. Βλέπεις online, ψωνίζεις online, παραγγέλνεις online. Τη βιωματική εμπειρία, όμως, δεν μπορείς να τη ζήσεις on line από τον καναπέ στο σπίτι σου. Πρέπει να βγεις.

Σάκης Τανιμανίδης: Γι’ αυτό και λέγεται βιωματική.

Μίλτος Καμπουρίδης: Ακριβώς. Επομένως, σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και περισσότερο διαδικτυακός, εμείς κάνουμε  μια πρόταση που δίνει διέξοδο όχι μόνο στην ανάγκη του ανθρώπου να βγει από το σπίτι, αλλά και να χαρίσει στον εαυτό του μια διαφορετική και κυρίως ευχάριστη εμπειρία που μπορεί να χαρεί με την οικογένεια του αλλά και όχι μόνο.

– Το Museum of Illusions και το ViRtuality, είναι δύο projects που ταξιδεύουν το μυαλό δημιουργώντας μία διαφορετική πραγματικότητα. Γιατί μας αρέσει η πραγματικότητα που δεν υπάρχει;

Σάκης Τανιμανίδης: Τώρα χτυπάς σε ευαίσθητη φλέβα και των δύο. Είπες «ταξιδεύουμε». Είμαστε και οι δύο ταξιδιάρηδες. Μας αρέσει πάρα πολύ το ταξίδι. Κι αν το πάρουμε μεταφορικά, ουσιαστικά το ταξίδι είναι η φαντασία του ανθρώπου. Ο άνθρωπος πάντα ταξίδευε μέσα από τη φαντασία του. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό. Υποθέτω ότι είναι κάτι που το κάνουμε  όλοι μας. Μας αρέσει να ταξιδεύουμε σε άλλους κόσμους, να ονειρευόμαστε. Να ακούμε ιστορίες και να φανταζόμαστε. Αυτός είναι ο κόσμος των ψευδαισθήσεων, στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, είναι πραγματικές. Οι ψευδαισθήσεις βασίζονται πάνω στην επιστήμη και σε επιστημονικά δεδομένα. Γι’ αυτό και έχουν έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Μέσα από αυτές, οι επισκέπτες του Museum of Illusions και του ViRtuality, ταξιδεύουν σε αυτούς τους φανταστικούς κόσμους, που υποθέτω ότι όλοι μας θέλουμε να επισκεφθούμε .

Μίλτος Καμπουρίδης: Οι ειδικοί λένε ότι η φαντασία είναι μια από τις πιο σημαντικές και θεμελιώδεις λειτουργίες του εγκεφάλου και κατέχει και σημαντικό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία. Δεν σταματάμε ποτέ να φτιάχνουμε εικόνες στο μυαλό μας όσο και αν αλλάζει η ζωή ή η εποχή στην οποία ζούμε. Αυτό άλλωστε γινόταν από την αρχαιότητα, με την Οδύσσεια, την Ιλιάδα, τα ταξίδια του Οδυσσέα «μας ταξίδευαν» σε κόσμους φανταστικούς,  σε μια άλλη πραγματικότητα.. Αυτή η ανάγκη του ανθρώπου δεν αλλάζει. Πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει.

– Οι αριθμοί αλλά κυρίως η ανταπόκριση του κόσμου φανερώνουν πως το Μουσείο των ψευδαισθήσεων πέτυχε από την αρχή. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πιστέψετε σε αυτό το project;

– Μέσα στη χρονιά που διανύουμε υπάρχουν μεγάλα σχέδια για το Museum of Illusions. Ανάλογα μουσεία σε μεγάλες πόλεις του κόσμου. Μιλήστε μας για την εξέλιξη του project…

– Το διαφορετικό, η περιπέτεια σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, μπορούμε να πούμε, λείπει από τη ζωή μας, τη θυσιάζουμε για μια συμβατική καθημερινότητα. Ποια είναι η άποψή σας;

Σάκης Τανιμανίδης: Εμείς είμαστε αυτοί που  δημιουργούμε την καθημερινότητά μας, με τις δικές μας επιλογές. Και μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να βγούμε από αυτήν την καθημερινότητα. Όταν εμείς το επιθυμούμε. Το θέμα είναι ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας που έχουμε όλοι μας -σπίτι, δουλειά, λογαριασμοί- είναι πολλά. Πολλά είναι και τα ερεθίσματα που μας οδηγούν να αφήνουμε την περιπέτεια σε δεύτερη μοίρα. Δεν έχεις τον ελεύθερο χρόνο να την αναζητήσεις και ξεχνιέσαι. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει όσο πιο συχνά γίνεται να αναζητάς αυτήν την περιπέτεια. Τι θα πει περιπέτεια; Η περιπέτεια για τον καθένα είναι κάτι διαφορετικό. Μια περιπέτεια για κάποιον είναι ένα ταξίδι, για έναν άλλον είναι ένας έρωτας που φτερουγίζει την καρδιά σου. Η περιπέτεια για κάποιον άλλο είναι μια επίσκεψη στο Museum of Illusions. Αλλά, αυτό εξαρτάται από τον καθένα. Πρέπει ο καθένας να κάνει τη δική του επιλογή ενσυνείδητα.

Μίλτος Καμπουρίδης: Και πολλοί άνθρωποι νιώθουν πιο άνετα με την καθημερινότητα, να επαναλαμβάνουν ίδια ρουτίνα. Νιώθουν πιο ασφαλείς. Εμείς το αντίθετο.

– Τι είναι για εσάς ο όμιλος Enthoosia και πού θέλετε να τον φτάσετε; Αναπτύσσετε και άλλες δράσεις; Υπάρχει κάποια ιδέα που δουλεύετε ήδη και μπορούμε ν’ αποκαλύψουμε;

Μίλτος Καμπουρίδης: Για εμάς ο όμιλος Enthoosia αποτελεί πλέον ένα προσωπικό-επιχειρηματικό στοίχημα, όχι μόνο το προσδοκούμε και ελπίζουμε σε ταχεία ανάπτυξη, σε γιγάντωση και σε κερδοφορία, αλλά είναι ένα project που το απολαμβάνουμε. Αγαπάμε αυτόν τον τομέα, αγαπάμε τις καινούριες ιδέες, είμαστε συνεχώς σε  αναζήτηση νέων concepts, παρόμοια με το Μουσείο. Μεγαλώνει η ομάδα μας, μας αρέσει να δουλεύουμε με συνεργάτες και συναδέλφους που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με εμάς, έχοντας το ίδιο όραμα. Θεωρούμε ότι με μια καλή ομάδα, όπως αυτή που δημιουργούμε τώρα, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Το μέλλον επιφυλάσσει πολλά. Πολλά έχουμε στο μυαλό μας, αλλά δεν είναι επί του παρόντος να τα πούμε. Ευχόμαστε να τα δείτε όλοι σύντομα.

Σάκης Τανιμανίδης: Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η συνέντευξη γίνεται στα γραφεία του Ομίλου Enthoosia. Στόχος του Ομίλου Enthoosia, όπως λέει και το όνομα, είναι να να δημιουργήσουμε εμπειρίες που θα ενθουσιάσουν τον κόσμο. Αυτές μπορεί να είναι το Museum of Illusions που είναι η ναυαρχίδα μας αυτήν τη στιγμή, το ViRtuality, ή κάτι άλλο το οποίο δουλεύουμε, όπως είπε και ο Μίλτος, ή μια πρωτότυπη ιδέα που μπορεί να προκύψει ακόμα και από τους αναγνώστες που θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη.. Είμαστε πάντα ανοικτοί σε νέες ιδέες.

– Υπάρχει κάποιο project που έχετε σκεφτεί αλλά δεν έχετε υλοποιήσει ακόμη; Αν ναι, για ποιο λόγο;

Σάκης Τανιμανίδης: Ελπίζω να έχεις αρκετό χρόνο, γιατί η λίστα είναι μεγάλη. Αν συνδυάσουμε τις ιδέες που έχω πει εγώ στον Μίλτο και αυτές που έχει πει ο Μίλτος σε εμένα και τις αθροίσουμε, θα γράψουμε βιβλίο.

Μίλτος Καμπουρίδης: Έτσι είναι. Από 100 ιδέες θα βρεις τη μία που αξίζει να ασχοληθείς. Άρα, είμαστε σε μια πολύ στενή λίστα και βάζουμε προτεραιότητες.

– Πόσο καιρό σας πήρε η ιδέα και η υλοποίηση του Μουσείου των Ψευδαισθήσεων;

Μίλτος Καμπουρίδης: Σε αυτό ήμασταν γρήγοροι.

Σάκης Τανιμανίδης: Από τη στιγμή που μπήκαμε στο Μουσείο στην Λιουμπιάνα, μέχρι τη στιγμή που ανοίξαμε το πρώτο Museum of Illusions στην Αθήνα και δεχθήκαμε τους πρώτους επισκέπτες, πέρασαν μόλις δέκα μήνες. Αρκετά γρήγορα δεν συμφωνείτε;

– Τι αποτύπωμα προσδοκάτε ν’ αφήσει ο όμιλος Enthoosia;

Σάκης Τανιμανίδης: Είμαστε ένας Όμιλος, μια εταιρεία, που θέλει να αφήσει ένα αποτύπωμα στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Να τη βελτιώσει  έστω σε ένα μικρό βαθμό, προσφέροντας κάτι διαφορετικό. Προσφέροντας μια ευχάριστη στιγμή. Να είμαστε η ευχάριστη στιγμή μέσα στη ζωή και στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Αν μπορούμε εμείς να κάνουμε τους ανθρώπους μετά από μερικά χρόνια να σκέφτονται τον Όμιλο Enthoosia και να χαμογελούν, επειδή τους ήρθε μια ευχάριστη σκέψη στο μυαλό, τότε θα νιώσουμε ότι έχουμε πετύχει το στόχο μας.

Μίλτος Καμπουρίδης: Να προσθέσω ότι δεν είναι μόνο η ευχάριστη στιγμή, είναι και η εκπαιδευτική στιγμή. Έχουμε δώσει έμφαση στον εκπαιδευτικό προσανατολισμό του Μουσείου. Δεν είναι τυχαίο ότι καθημερινά μάς επισκέπτονται σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα. Έχουμε φιλοξενήσει από το άνοιγμα των Μουσείων και μέχρι τώρα 30.000 μαθητές από 500 σχολεία στην Αθήνα / 8.000 μαθητές από 100 σχολεία στην Κωνσταντινούπολη. Πολλά μπορεί να μάθει κανείς παρατηρώντας και μελετώντας πώς λειτουργεί ένα illusion, μια οπτική ψευδαίσθηση. Είναι ένα σύνολο διαφορετικών επιστημών, αφορά τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία, τα πάντα… Επομένως, είναι μάθηση μέσω μιας ευχάριστης εμπειρίας. Και θέλω να πιστεύω ότι όλες οι ιδέες, οι πρωτοβουλίες και οι επιχειρηματικές αναζητήσεις του ομίλου, έχουν προσανατολισμό τα παιδιά και την Παιδεία, όχι μόνο τη διασκέδαση.

Σάκης Τανιμανίδης: Ενέργειες, που βοηθούν κυρίως τα μικρά παιδιά, είναι πάντα μέσα στο μυαλό μας και στην αποστολή μας. Σε κάθε ευκαιρία θα προσπαθούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία και σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Την περίοδο των γιορτών για παράδειγμα, οργανώσαμε μία πολύ σημαντική ενέργεια με το Make a Wish όπου ένα μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια του κόσμου που επισκέφθηκε το Μουσείο μέσα στις γιορτές, δόθηκαν για την ενίσχυσή του Οργανισμού και την πραγματοποίηση  ευχών μικρών παιδιών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε όσο γίνεται περισσότερο.

Το Museums of Illusion Athens βρίσκεται στην Ερμού 119 (είσοδος από Άστιγγος 12), 10555 Μοναστηράκι-Αθήνα, T. 2103639627

Source: "NewsBeast.gr"